Waarde draait om mensen

Arno HendrikseUncategorized

Onze mensen:
Bram Otten — Taxateur bij TWA | Troostwijk Waardering & Advies

Bram komt voor zijn werk dagelijks in contact met allerlei soorten bedrijven en machines. Hoe bepaal je daarbij de juiste waarde? Wie en wat heb je daar voor nodig?

Mensen zijn voor mij een essentiële schakel
“Wij krijgen onze opdrachten vaak van banken en curatoren. Denk aan bedrijven die in zwaar weer terecht zijn gekomen. Maar ook aan ondernemers die een objectieve inschatting van de overnamewaarde van hun bedrijf willen hebben.

Bij TWA zijn naast taxateurs ook projectmanagers werkzaam die eigendomsvoorbehouden afwikkelen, een uitverkoop organiseren of directievoeren. Net wat er in een specifieke dossier nodig is. Alles om te zorgen dat de aanwezige waarde ten volle wordt benut.

Struinen op Google
Voor mij begint de opdracht bij het inlezen in het dossier, een helder beeld krijgen van de situatie en het bedrijf. Vaak ga ik thuis al even achter Google Maps en Streetview zitten om wat meer gevoel te krijgen. Zo bereid ik me optimaal op een eerste bezoek voor. Zo’n bezoek blijft voor mij een bijzonder moment. Ik ben erg geïnteresseerd in techniek en het verbaast me nog steeds wat voor mooie bedrijven er door heel het land bestaan, waar je niets van af wist.

Tijdens zo’n bezoek maak je het hele productieproces even mee. Je ziet: dit komt er binnen, dit doen ze er allemaal mee en dit is er uiteindelijk van gemaakt. Zo kwam ik pas een bedrijf tegen dat heel specifieke analyse apparaatjes maakt om medicatie bij bepaalde patiënten exact af te kunnen stemmen. Nooit bij stilgestaan, maar reuze interessant om te zien.

“Deze mensen zijn de expert”
Ik ben er van overtuigd dat waarde om mensen draait. Om kopers en verkopers, om vertrouwen en transparantie. Ook bij het taxeren van machines zijn mensen voor mij een enorm belangrijke schakel. Ik stel me altijd even netjes voor, leg uit wat ik kom doen en zelfs bij dreigende faillissementen krijg ik dan van iedereen volop medewerking. Mensen willen soms hun verhaal kwijt, maar hebben ook veel kennis en nuttige input. ‘We gebruiken deze machine eigenlijk nooit’, ‘Hij is altijd uitstekend onderhouden’, ‘Dit onderdeel is stuk’; het helpt allemaal om een zo zuiver mogelijk beeld voor opdrachtgever en koper te geven. Ik weet van de meeste dingen wel iets. En van sommige dingen heel veel. Sowieso hebben we veel sectorspecialisten. Maar deze mensen zijn de experts en weten alles van die ene machine of dat product.

Gouden database
Na dat vooronderzoek en de gesprekken met mensen, ga ik zelf met de iPad in de hand door het bedrijf. Alles opnemen. Wat is er allemaal en van wie is het precies? Vervolgens werk ik dat allemaal uit. Natuurlijk kan ik door mijn ervaring inmiddels van heel veel items een redelijke inschatting maken. Maar zonder actuele marktgegevens kun je geen goede taxatie doen.

Ook al zijn we onafhankelijke adviseurs, we kunnen hiervoor wel gebruikmaken van de enorme database van Troostwijk Auctions. Zij vinden voor ons (als de opdrachtgever kiest voor verkopen via een online veiling) de juiste koper over de hele wereld. En dat al 90 jaar lang. Kun je voorstellen wat een enorme schat aan kennis over actuele prijzen daar aanwezig is? Zo kun je de items direct vergelijken met andere machines die recent tegen de juiste marktprijs verkocht zijn. Niet alleen lokaal, maar over de hele wereld. En al die informatie is onmisbaar voor onze opdrachtgevers. Het helpt ze in alle gevallen de beste beslissing te nemen.”

TWA | Troostwijk Waardering en Advies is gespecialiseerd in insolventie en herstructurering en adviseert en assisteert alle partijen.

Weten wat TWA voor jou kan betekenen?
Bezoek onze site of neem contact met ons op.