Komt ‘ie of komt ‘ie niet? – De 2019 recessie…

Arno HendrikseUncategorized

“Fasten your seatbelts!” Beleggingsgigant Vanguard waarschuwt voor de grootste financiële crisis ooit. De bubble in China zou inmiddels al een feit zijn, de Europese situatie is erger geworden, de oorzaak van de vorige crisis is nog niet weggenomen. Het patroon in gegevens van vlak voor de laatste recessie is gelijk aan nu… Een helder signaal of doemdenken? Wat merken we daar op dit moment in Nederland van? Hoe staat het bijvoorbeeld met het aantal faillissementen?

De kans op een harde Brexit is afgenomen en ons eigen CBS meldde vorige maand nog dat het economisch beeld in Nederland ‘onveranderd’ is. En dat beeld is positief ten opzichte van de lange termijn trend. Niet zo positief als in 2018, maar… positief.
Op het piekmoment, in 2013, hadden we in Nederland ongeveer 1.000 faillissementsuitspraken per maand! Nu ligt dat net als in 2018 stabiel rond 350 stuks. De meeste overigens in de regio Midden-Nederland. Toch zien we als taxateurs en adviseurs in onze dagelijkse praktijk hier en daar wat kleerscheurtjes.

Zo komen geleasde machines van bedrijven terug, omdat ze niet aan hun verplichtingen blijken te kunnen voldoen. Bovendien is er een toename van het aantal dossiers bij de bijzonder beheer afdelingen van de banken. We krijgen meer aanvragen voor adviesopdrachten waarbij diverse ‘scenario’s’ doorgerekend moeten worden. En opvallend is verder het aantal faillissementen in retailland, en dan met name in de mode sector. Krantenkoppen over het gefailleerde Fred de la Bretonière, CoolCat en Sissy-Boy zijn nog nat. Daarnaast heeft de grafische sector het nog altijd zwaar en ook voor diverse transportondernemingen, kwekers en telers geldt (nog) geen walhalla. Of wat te denken van de recente faillissementen van een aantal ziekenhuizen.

Signalen, artikelen en economen spreken elkaar tegen. Nederland is maar een kleine speler in de wereldmarkt, een wereldmarkt waar van alles gebeurt en veranderingen aanstaande zijn. Voorlopig is het aantal faillissementen in Nederland redelijk stabiel en laag te noemen.

Door Arno Hendrikse, directeur Troostwijk Waardering en Advies